ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΖΕΥΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστια εγρήγορση, προετοιμασία και φιλοξενία από όλους τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας μας  έγινε την τελευταία εβδομάδα με την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου μετά από 21 χρόνια.

Το βασιλικό ζεύγος υποδέχθηκαν στα σκαλιά της Ηρώδου του Αττικού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Μετά τις καθιερωμένες χειραψίες και την θερμή υποδοχή ο βασιλιάς Φίλιππος Λεοπόλδος  Λουδοβίκος Μαρία όπως είναι το πλήρες όνομα του και η βασίλισσα Ματθίλδη ντ΄ Οντεκέμ ντ΄ Ακόζ,  είχαν συνάντηση με το πρωθυπουργικό ζευγάρι.

Στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε έγινε επισκόπηση των σχέσεων Ελλάδας – Βελγίου και  συζητήθηκαν οι προοπτικές  συνεργασίας στον κλάδο της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, οι διεθνείς εξελίξεις, με επίκεντρο την Ουκρανία αλλά και το μεταναστευτικό.

Το βέλγικο βασιλικό ζευγάρι βέβαια υποδέχτηκε και η πρόεδρος της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλλαροπούλου  η οποία  τόνισε, τους δεσμούς των δυο κρατών που στηρίζονται σε κοινές αξίες και αρχές χωρίς βέβαια να τις κατονομάσει και δεν παρέλειψε να θυμίσει τις σχέσεις εταίρων που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ.

Ο βασιλιάς του Βελγίου φίλιππος Λεοπόλδος στη συνεχεία,  ευχαρίστησε την κα Σακελλαροπούλου όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επίσημες περιπτώσεις.

Ακολούθησαν επισκέψεις στο μουσείο της ακρόπολης και δεξίωση  που παρέθεσαν  ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα των Βέλγων με ρεσιτάλ κουαρτέτου της Εθνικής Ορχήστρας του Βελγίου.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, απένειμε στον Βασιλιά και στη Βασίλισσα των Βέλγων το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρως.

Να θυμίσουμε ότι το τάγμα του Σωτήρως συστάθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1833 και πρώτος αρχηγός του Τάγματος ήταν ο διορισμένος 18χρονος βασιλιάς Οθωνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος που τιμήθηκε με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος ήταν ο πατέρας του Οθωνα, ο βασιλιάς της Βαυαρίας και δανειστής της Ελλάδος εκείνη την εποχή Λουδοβίκος Α΄.


Με τη σειρά του, ο Βασιλιάς των Βέλγων Φίλιππος Λεοπόλδος παρασημοφόρησε την κυρία Σακελλαροπούλου με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Λεοπόλδου.

Το τάγμα του Λεοπόλδου είναι το τάγμα του Βελγίου που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του βασιλιά Λεοπόλδου του Β’ και το παράσημο φέρει το όνομα του.

Ο βασιλιάς Λεοπόλδος ο Β’ του Βελγίου είναι αυτός που «πήρε» το Κονγκό ως προσωπική του αποικία και το μετέτρεψε σε κόλαση.

Με το τάγμα του, ενός προσωπικού στρατού 20.000 μισθοφόρων και μαζί με τους μισθοφόρους που του παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που εκμεταλλεύονταν το χαλκό, το καουτσούκ,  τα διαμάντια, το ελεφαντοδόντο και άλλα πολύτιμα προϊόντα της αφρικάνικης γης του Κονγκό, μετέτρεψε τον πληθυσμό της χώρας του Κονγκό 25 εκατομμυρίων, σε σκλάβους και μέσα σε μια χρονική περίοδο από το 1895 έως το 1905 μείωσε τον πληθυσμό της χώρας σε 7,5 εκατομμύρια αυτόχθονες δηλαδή εκτέλεσε μια γενοκτονία όπου επιβίωσαν λιγότερο από το 1/3 του πληθυσμού.

Το 1908, όταν το Κονγκό παραδόθηκε στο Βέλγιο, το βραβείο που παρέλαβε στις μέρες μας και η κα Σακελλαροπούλου ενσωματώθηκε στο βελγικό σύστημα βραβείων.

Το παράσημο απονέμεται τόσο σε Βέλγους όσο και σε ξένους και θεωρείται ως διπλωματικό δώρο αξίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *