Χρήστος Σταϊκούρας: δεν είναι  αποτελεσματικό μέτρο η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

Κόμματα της αντιπολίτευσης και κυβέρνηση δεν χάνουν την ευκαιρία παίζουν ξεδιάντροπα παιγνίδια μέσα στη βουλή σε βάρος των ελλήνων δείχνοντας μια επαίσχυντη σιγουριά ότι όλοι οι πολίτες είναι ηλίθιοι.

Συγκεκριμένα Στη βουλή στις 2 Μαΐου  στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Θεσμών καθώς και  Διαφάνειας της Βουλής, τα κόμματα  της αντιπολίτευσης  κατηγόρησαν την κυβέρνηση «για μη επαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση».

Μη επαρκή σημαίνει ότι λαμβάνονται μέτρα αλλά δεν είναι ικανά να ολοκληρώσουν την στήριξη.

Και σίγουρο είναι ότι δεν έχει ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο στήριξης και το μόνο μέτρο που λαμβάνεται σταδιακά και συνεχώς είναι η αύξηση του φόρου των καυσίμων με το πρόσχημα του πολέμου και των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακολουθούμε ως μέλη αυτής της κοινοπραξίας.

Όταν τώρα η ίδια η αντιπολίτευση μέσω των κομμάτων με απέραντο θράσος χρησιμοποιεί την έννοια “μη επαρκή”  είναι απλό να καταλάβει κάποιος ότι ασκεί με δόλιο τρόπο πολιτική στήριξης  στην ίδια την κυβέρνηση για να υπάρχει και παράλληλα κάνει  και τάχα αντιπολιτευτική πολιτική για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τη χωρά χρησιμοποιώντας επικοινωνιακές λέξεις όπως νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά τελικά  κοροϊδεύουν συνεχώς τους πολίτες όπως πολύ καλά γνωρίζουν αφού το κάνουν πολλές δεκαετίες.

Από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε το στόμα του και απάντησε στις κατηγορίες περί μη επαρκών μέτρων λέγοντας ότι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν είναι αποτελεσματικό  μέτρο και θα επιβαρύνει μεσοπρόθεσμα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λογά αύξησης του ελλείμματος.

Όταν μιλάει για έλλειμμα εννοεί την διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων του κράτους και συνυπολογίζει τους φόρους στα έσοδα.

Μάλιστα επικαλέστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής που είπε ότι είναι λάθος να μειώνουμε οριζόντια τους έμμεσους φόρους.

Ακόμα επικαλέστηκε  την επιστολή του αρμόδιου κοινοτικού επίτροπου προς όλους τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ ότι η μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση για κοινωνική δικαιοσύνη.

Στην πορεία της ομιλίας του για να δικαιολογήσει την άρνηση της κυβέρνησης μετά από εντολή να μην μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ΕΦΚ είπε με ευκολία ότι ως κυβέρνηση Όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον επιστρέφουμε στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Τον κρατικό προϋπολογισμό μπορεί ο κύριος Σταϊκούρας να τον υπογράφει αλλά όταν βγαίνουν από το στόμα του τέτοιες κουβέντες είναι δύσκολο να αντιληφτούμε ποιές εννοεί ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,  πότε  βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος, πότε επιστράφηκε και το σημαντικότερο αν διάβασε τον προϋπολογισμό του κράτους που υπόγραψε γιατί τα νούμερα που υπάρχουν ως πιστωτικά έσοδα ξεπερνάμε τις προσδοκίες κάθε Έλληνα πολίτη.

Όταν ο υπουργός οικονομικών επικαλείται τους φόρους ως δημοσιονομικό δείκτη της οικονομίας που επηρεάζει το έλλειμμα και το σύνολο των πολιτών δεν γνωρίζουν αλλά και δεν μπορούν να αποτυπώσουν πουθενά επίσημα ποιο είναι το ύψος των φόρων που συλλέγεται και ποια είναι η πορεία του, τότε αυτό που συμβαίνει είναι άκρως επικίνδυνο για το μέλλον όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της ασφάλειας μας.

Όταν ένα κράτος δεν διοικείται από τους εγχώριους πολιτικούς και οικονομικούς μηχανισμούς και το επιβεβαιώνουν όλα τα κόμματα και όλη η βουλή σύσσωμη μαζί με την κυβέρνηση περιμένοντας να εκτελέσουν τις επιλογές είτε της ΕΕ είτε της Αμερικής είτε των δανειστών είναι άξιο απορίας πως οι έλληνες αξιολογούν τον ρολό της ύπαρξης τους.

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων ουσιαστικά παρουσίασε η ΑΑΔΕ τον προγραμματισμό της για το 2021 και τα επόμενα χρόνια.

Να θυμίσουμε ότι η ΑΑΔΕ δεν ελέγχεται από κανένα κρατικό φορέα και μηχανισμό οπότε η παρουσία όλων των επιτροπών και μηχανισμών καθώς και η παρουσία της επιτροπής διαφάνειας της βουλής αφορούσε την ανακοίνωση του προγράμματος της ΑΑΔΕ και την εντολή εκτέλεσης αυτού του προγράμματος από την κυβέρνηση και τα κόμματα που συνθέτουν τη βουλή όπου όλα υπό σιγή ιχθύος έχουν δεχτεί το ρολό τους απλά να υπάρχουν και να φωνάζουν αλλά να μην αποφασίζουν για τίποτε και για κανέναν.

Διαχρονικά έχουν συμβεί άσχημα πράγματα στη χωρά μας και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα απρόσκοπτα να συμβαίνουν μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο  σε ένα θέατρο παραλόγου με ζωντανές μαριονέτες που θεωρούν ότι είναι οι έξυπνοι απαξιώνοντας συνεχώς το μυαλό των ψηφοφόρων τους αλλά και του 45% του εκλογικού σώματος που δεν πήγε να ψηφήσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *