Η ακραία τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται σε έντονους ρυθμούς και αυτή την εβδομάδα. Στο τουρκικό στόχαστρο έχει μπει για τα καλά το Αιγαίο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της γείτονος να υποδαυλίζουν την φωτιά που έχει ανάψει τους τελευταίους μήνες ο Ταγίπ Ερντογαν…
Σε εκπομπή του CNN Turk για την ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα ο διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet, Αχμέτ Χακάν υποστήριξε προκλητικά : «Αυτό είναι το δίκαιο, αν η απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι κοντινή, ορίστε ας χωρισθεί στην μέση», δείχνοντας τον χάρτη του Αιγαίου Πελάγους και «κόβοντάς» το νοητά στη μέση με το χέρι του.
Σε άλλο σημείο της εκπομπής, ο διευθυντής της Hurriyet θέτει στο προσκήνιο πάλι το Καστελόριζο, χαρακτηρίζοντας «έκτρωμα» το γεγονός πως το νησί ανήκει στην Ελλάδα.
«Μα τι είναι αυτό ; Μπορώ να πάω κολυμπώντας στο Καστελόριζο ;» διερωτήθηκε, δείχνοντας τη θέση του νησιού στον χάρτη και συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο : «Μα δες εδώ. Στην πραγματικότητα το να ανήκει αυτό το νησί στην Ελλάδα είναι ένα έκτρωμα».
Την ίδια στιγμή ο Τουρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έκανε λόγο για… παιχνίδια σε βάρος της χώρας του .
Λέγοντας προκλητικά πως «Βρεθήκαμε στη Σμύρνη και με αφορμή την άσκηση Efes 2022, και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο σε αυτούς που πρέπει. Συναντήσαμε και τις τοπικές οργανώσεις μας στη Σμύρνη. Γνωρίζουμε και έχουμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται εναντίον της χώρας μας, και αφήνουν την Ελλάδα πάνω που γίνεται κακομαθημένη και πάλι όπως και στο παρελθόν»
Ενώ την Δευτέρα 13 Ιουνίου τέντωσε ακόμα περισσότερο το σχοινί με το αίτημα που απέστειλε στο τουρκικό κοινοβούλιο όπου με αφορμή την έγκριση της παράτασης των τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη κατά ένα 18μήνο ο Ερντογάν ζητά πλέον από την τουρκική Βουλή να του δοθεί η άδεια για τη δράση του στρατού της χώρας σε ξένες χώρες, στον χρόνο που θα επιλέγει ο ίδιος, για επιχειρήσεις και επεμβάσεις, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα τουρκικά συμφέροντα και να ενισχυθεί η άσκηση δυναμικής πολιτικής».
Το αίτημα αυτό είναι θέμα χρόνου να υπερψηφιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο , καθώς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί διαθέτουν την αναγκαία πλειοψηφία και φυσικά λύνει τα χέρια της Τουρκιάς να αναλάβει δράση και στην Ελλάδα.
Στο καθημερινό παραληρηματικό κρεσέντο με απειλές σε βάρος της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας, του Ταγίπ Ερντογάν , των υπουργών του και των αξιωματούχων του , η ελληνική κυβέρνηση λάμπει δια την απουσία της- στηριζόμενη μάλλον στις φρούδες υποσχέσεις των «συμμάχων» και στις ετεροβαρείς συμφωνίες-απαντώντας απλά: «δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των αίολων τουρκικών αιτιάσεων»,