Πύρινη εβδομάδα για την Ελλάδα ,η χώρα φλέγεται από άκρη σε άκρη

Το βράδυ της 19ης Ιουλίου 2022 ξέσπασε  ολέθρια πυρκαγιά στην Πεντέλη αττικής, τον πολύπαθο ορεινό όγκο εφόσον εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη τις τελευταίες δεκαετίες.

η φωτιά ξεκίνησε στις 5.19 μ.μ. στη θέση «Βαγιάτι»  και στην περιοχη έσπευσαν πυροσβεστικές  και αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες   προσπαθούσαν να σώσουν δάσος και σπίτια.

τα περίφημα Air Tractors δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω των ανέμων και η κατάληξη ήταν αστυνομικοί να προσπαθούν με ποτιστήρια να σβήσουν την φωτιά στην Πεντέλη και να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Ο,τι είχε απομείνει πράσινο στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης απανθρακώθηκε, σπίτια και περιουσίες παραδόθηκαν στο πυρ, άνθρωποι διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με εγκαύματα και σοβαρά τραύματα από τη μάχη με τις φλόγες και ένας 80χρονος συμπολίτης μας έφτασε στο σημείο να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή. Ο ηλικιωμένος Έλληνας δεν άντεξε να αντικρίσει το σπίτι του να καίγεται – κάτι που είχε υποστεί τρεις φορές στο παρελθόν!

Επίσης λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο χωριό Άγναντα, του δήμου Ήλιδας και την Κυριακή 24 Αυγούστου οι φλόγες ξαναχτύπησαν τον Νομό Ηλείας στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Την Παρασκευή 22 Ιουλίου άλλος ένας συναγερμός σήμανε λίγο πριν τη μία το μεσημέρι στην Πυροσβεστική, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά και στην Ελευσίνα.

Το πρωί του Σαββάτου πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και στη νότια Λέσβο από την παραλία των Βατερών όπου χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες, οι ελαιώνες του νησιού υπέστησαν μεγάλη καταστροφή αλλά και επλήγη το τουριστικό προϊόν της περιοχής λίγο πριν ξεκινήσει ο Αύγουστος που είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για την περιοχή.

Υπεράνθρωπες  προσπάθειες έδωσαν και  οι πυροσβεστικές δυνάμεις για πέντε συνεχόμενες μέρες στον Έβρο  καθώς πάλευαν με την πύρινη λαίλαπα ώστε να σωθεί το δάσος της Δαδιάς. Και ενώ τα εναέρια μέσα νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος δεν μπορούσαν να σηκωθούν λόγω των καιρικών συνθηκών, ήρθε ένα «δώρο» εξ ουρανού, λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της δευτέρας (25/7), άνοιξαν οι ουρανοί …

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το πρωί της Δευτέρας  σε περιοχές της Χαλκιδικής , στη Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα

Και ενώ ο πύρινος κλοιός έχει ζώσει την χώρα με ανυπολόγιστες οικολογικές καταστροφές και οι πολίτες κινδύνευσαν, καταστράφηκαν οικονομικά και υποβαθμίστηκε τρομερά η ποιότητα της ζωής τους-μια και θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν δίπλα σε αποκαΐδια- η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί πλήρως ούτε πού βρίσκεται ούτε ποια είναι τα καθήκοντά της.

Κάθε  χρόνο από κάθε κυβέρνηση ακούμε την ίδια φράση  « το σύστημα πυροπροστασίας θα είναι καλύτερο του χρόνου».. Τελικά όμως αντί να επενδύσουμε  αποτελεσματικά στην πυροπροστασία , αντί να προσλάβουμε πυροσβέστες- ήδη από το 2011 γνωρίζαμε πως λείπουν  τουλάχιστον 4000 από το σώμα , αλλά έγιναν μόνο 500 προσλήψεις – η κυβέρνηση αποφασίζει να προσλάβει περισσότερους αστυνομικούς για να σβήνουν τις φωτιές με τα ποτιστήρια και περίπου 4000  ιερείς για να κάνουν δεήσεις όταν οι φλόγες απειλούν το περιβάλλον και τους πολίτες ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *