Η Ελλάδα διεκδικεί μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα και τίποτε άλλο

 Σε συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό η Λίνα Μενδώνη  αναφερόμενη στους πρόσφατους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είπε:

Εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Κυβέρνηση και η επιστημονική κοινότητα έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις. Τις μόνες αρχαιότητες που διεκδικεί η Ελλάδα είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα, γιατί αφενός εκλάπησαν με τον τρόπο που εκλάπησαν και αφετέρου διότι αποτελούν μία οργανική και αναπόσπαστη ενότητα με τον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα άλλο. Είναι σαφής. Διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Πραγματικά είναι εξοργιστική , η τοποθέτηση της Υπουργού Πολιτισμού για πολλαπλούς λόγους .

 Πρώτον αίσθηση προκαλεί το ξαφνικό ενδιαφέρον της για το μνημείο του Παρθενώνα και την επιστροφή των μαρμάρων του από το Βρετανικό Μουσείο, αν θυμηθούμε πως σχεδόν ένα χρόνο πριν, με την δική της δικτατορική απόφαση, ‘’τσιμεντοποιήθηκε’’ η  Ακρόπολη.

 Η Λίνα  Μενδώνη άπλωσε το οικοδομικό αυτό υλικό γύρω από τον Παρθενώνα αλλά και ανάμεσα στα μνημεία, παρά τις ενστάσεις των αρχαιολόγων, με αποτέλεσμα να παραχθούν ανεπανόρθωτες βλάβες αλλά και να χαθεί εντελώς η αισθητική και το κάλλος .

Επομένως η δήλωση της πως τα μάρμαρα που απέσπασε ο αρχαιοκάπηλος Έλγιν  ‘’ αποτελούν μία οργανική και αναπόσπαστη ενότητα με τον ίδιο τον Παρθενώνα, ο οποίος είναι το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού ‘’ την ίδια ώρα που αυτή κατέστρεψε κυριολεκτικά το μνημείο μάλλον αποτελούν προεκλογικά τερτίπια για να περισώσει το κόμμα της Ν.Δ. και την ίδια.

Δεύτερον, αποτροπιασμό προκαλεί ανακοίνωση  της  υπουργού πολιτισμού της Ελλάδας  πως ‘’ Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα άλλο. Είναι σαφής. Διεκδικεί μόνο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Δηλαδή οι υπόλοιπες ελληνικές αρχαιότητες που ως προϊόντα κλοπής κοσμούν όλα τα μουσεία του κόσμου δεν μας ενδιαφέρουν;;;

Είναι γεγονός πως ήδη από το 1800 δημιουργήθηκε η σπείρα των αρχαιοκάπηλων όπου μέλη της ήταν ευρωπαίοι ευγενείς Άγγλοι ,Γάλλοι, Γερμανοί, Δανοί και διορισμένοι πρόξενοι στην Ελλάδα , οι οποίοι με δωροδοκίες και χρηματισμό κατέστρεψαν λεηλάτησαν και ξεπούλησαν τα ελληνικά μνημεία  που αποτελούν τα κληροδοτήματα των προγόνων μας προς όλη την ανθρωπότητα.

Η αξιακή φόρτιση  και η διαχρονικότητα που φέρουν τα Ελληνικά μνημεία τα θέτουν ως τα κεντρικά εκθέματα σε όλα τα μουσεία της γης, είναι  τα μόνα που ξεχωρίζουν και ανεβάζουν  στα ύψη την επισκεψιμότητα και τα έσοδα τους .

Τι να πρωτοθυμηθούμε…. το Λούβρο , το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο , το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο του Βατικανού,  το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης , το Ερμιτάζ,  τα μουσεία  της Αυστρίας , της Αιγύπτου , της Ασίας ;;;

Χωρίς τις ελληνικές αρχαιότητες  πραγματικά κανένα μουσείο  δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο ..  και ένα τρανταχτό δείγμα είναι το  Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας  που επί χρόνια είχε ως έκθεμα του ένα μπέργκερ γνωστής αμερικανικής αλυσίδας το οποίο τώρα φιλοξενείται  στο  Bus Hostel Ρέικιαβικ για να το θαυμάζει όλη η ανθρωπότητα επειδή δεν αλλοιώνεται!!!

Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν προστάτευε, δεν απαίτησε, δεν εξασφάλισε την επιστροφή των Ελληνικών αρχαιοτήτων και  δεν κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα της Ελληνικής πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Και σήμερα η Λίνα Μενδώνη συνεχίζει απροκάλυπτα το διαχρονικό έγκλημα,  αυτό της καταστροφής και της υπεξαίρεσης των ελληνικών αριστουργημάτων, αποφασίζοντας ευθαρσώς  ποιες αρχαιότητες χαρακτηρίζονται κλοπιμαίες και ποιες όχι, ποιες πρέπει να επιστραφούν στον τόπο που τις δημιούργησε.

Η απαξίωση αυτή των ελληνικών κληροδοτημάτων όχι μόνο από την Λίνα  Μενδώνη αλλά και από εκατοντάδες άλλους πολιτικούς αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στους προγόνους των ελλήνων  ανεξάρτητα αν οι ίδιοι  αποτελούν απόγονους  τους ή όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *