Χιλή η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομοθετεί για τα δικαιώματα των μεταλλαγμένων ανθρώπων

Τον Σεπτέμβρη του 2021 πριν τις εκλογές που ανέδειξαν πρόεδρο τον σοσιαλιστή – ακτιβιστή Gabriel Boric η Χιλή έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που εισήγαγε στο σύνταγμά του νομοθεσία για την προστασία των ατομικών νεύρο-δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τον προσδιορισμό της ηθικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας ως αναπαλλοτρίωτων ανθρώπινων δικαιωμάτων, ώστε να προστατεύονται απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις των νευροεπιστημών και της τεχνητής νοημοσύνης.
Τώρα η Χιλή παίρνει και μια δεύτερη πρωτιά ως χώρα στον κόσμο επειδή δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος μεταλλαγμένων και γενετικά τροποποιημένων ατόμων μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου 21.422 στις 16 Φεβρουαρίου 2022.
Συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός απαγορεύει “τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας λόγω μεταλλάξεων ή αλλοιώσεων του γενετικού υλικού”.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι, ποιο μπορεί να είναι το όφελος από έναν τέτοιο νόμο που πιθανότατα σύντομα να αναπαραχθεί και σε άλλες χώρες;
Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει μία περίληψη αυτού του σπάνιου αλλά πραγματικού νόμου που έχει πλέον η Χιλή για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία τους επειδή είναι μεταλλαγμένοι ή επειδή το γονιδίωμά τους έχει τροποποιηθεί με κάποιο τρόπο.

One thought on “Χιλή η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομοθετεί για τα δικαιώματα των μεταλλαγμένων ανθρώπων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *